Krullen FAB4727

Kjell ”Krullen” Johansson – från Karlagatan till Söderstadion med Villa Lidköping

”Krullen” – Den hängivna Villaiten: ”Vi var i final, vi som aldrig ens sett en SM-final”

Nämner man namnet ”Krullen” i Lidköping så vet de flesta i Lidköping vem man menar. Kjell ”Krullen” Johansson har varit Villa trogen alltsedan han lämnade Wästerlund (numera LAIK) 1965.

Trots fyllda 78 år jobbar han fortfarande aktivt i klubben.

När vi träffar honom kommer snacket naturligtvis igång med SM-finalen och segern i mars förra året. Men samtalet glider också in på föreningens första SM-final – 1975. Då var ”Krullen” med som tränare.

Han minns vägen till finalen, men att verkligen komma så långt som till final var en stor överraskning både för honom och lagkamraterna.

En fjärdeplats i grundserien gav inte Villa stora förhoppningar i kampen om en finalplats. Men mot alla odds så vann Villa första kvartsfinalmatchen borta mot Broberg med 3–2. Vid returmötet i Lidköping vann Villa med 2–1 inför maffiga 7 474 personer.

I semifinalen väntade Sandvikens AIK. Först på bortaplan och där blev det förlust med 5–2. Men hemma på klassiska Isstadion vann Villa med 6–4 och pressade matchserien till en sista avgörande, en match som spelades på neutral mark (Katrineholm).

I mitten av den andra halvleken låg Villa under med 1–3, men segade sig upp. Åke Strömer i sportradion var i extas (närmast som en Villafantast) allt efter som Villa tog in på Sandvikens ledning. 3-1 för SAIK blev 3-3 och när Carl-Gunnar Fasth slog in 4-3 för Villa en minut före full tid visste inte glädjen i Villalägret några gränser.

Nästa anhalt? Söderstadion förstås.

– Vi var i final, vi som aldrig ens sett en SM-final i bandy. Det var en fullkomlig överraskning, säger ”Krullen” och fortsätter:

– Jag minns all uppståndelse i stan och hur vi fick prova nya kavajer hos Ermans (Nuvarande Hennings Kläder) inför banketten efter matchen.

Över 10 000 Skaraborgare fraktades med buss, tåg och bilar till Stockholm och Söderstadion. Naturligtvis blev det nytt publikrekord för bandyn på Söderstadion. Men Villa förlorade. Finalmotståndaren Ljusdal chocköppnade. Hade 4–1 i första halvleken. Villa hade häng på Ljusdal men gick miste om den straff som kunnat ge en kvittering. Ljusdal vann med 8–4, men bandysverige hade fått en ny favorit. Villa hade definitivt visat upp sig.

– Eftersom det var en norr- och en södergrupp hade vi inte sett Ljusdal eller Stefan Johansson (matchens lirare) tidigare den säsongen, så gissa om det kom som en överraskning.

75

Nästa stora tränaruppdrag blev 13 år senare. En ny SM-final och chans till klubbens första SM-guld.

SM-finalen 1983 blev mot den tidens giganter, Boltic. Efter 0-0 vid full tid, skulle matchen avgöras i förlängning men i då gjorde Boltic 5 mål och Villa inget.

Hans tränarkarriär varade i 7 säsonger till, men ”Krullen” fortsatte i klubben på olika poster och olika sysslor. Idag jobbar han ihop med de andra pensionärerna i Villa Lidköping i den grupp som kallas 1934-gänget. Arenastädning efter matcher, reklamuppsättning och andra arbeten.

”Då skrev jag på, utan ett öre i ersättning”

Vi spolar tillbaka bandet till Karlagatan, en ung Kjell Johansson leker med sina kompisar.

”Krullen” började med bandy hemma på Karlagatan med de andra ungarna i omgivningen. Hans far var kassör i Wästerlund och när isen bar på Bandygrytan eller på Älven drog ”Krullen” på sig skridskor och utrustning hemma och cyklade till isen.

När han var 13-14 år startade Wästerlund ett pojklag och han minns lyckan av att få dra på sig en matchtröja.

Ute på Lockörn fanns ett annat lag, Villa som också hade pojklag.

– Jag visste då inte vilka som spelade där, men det var ju Tore Skoglund, Sten-Olof ”Loli” Sandström, Göran ”Fiskarn” Johansson och flera andra duktiga killar.

Vid den tiden var Wästerlund ändå stans stora lag och i Lidköping fanns också Sjödalen. Wästerlund, med ”Krullen” i laget, kvalade två gånger till den högsta serien, men föll på målsnöret både mot Heros 1959 och Lesjöfors 1960.

Villas oerhört duktiga juniorer började sedan växa till sig och laget tog efter ett par år över kommandot i Lidköpingbandyn.

1964 kom Villa till kvalserien till allsvenskan tillsammans med två andra lag, men föll på målsnöret. I den vevan började också arbetet med Isstadion och en konstfrusen bandybana i Lidköping. Redan vid invigningsfesten för banan i november 1964 var ”Krullen” på väg att byta klubb, men det skulle dröja ännu ett år.

– Det var 1965 och Wästerlunds ordförande Ivan Backlöf backade upp mig och sa att Villa var framtidens lag.

– Då skrev jag på, utan ett öre i ersättning, säger han och skrattar. 1966 på våren kvalade Villa igen och den här gången tog vi steget upp i högsta divisionen.

”Krullen” har ett enormt minne från sina år inom bandyn, men det färskaste är ändå SM-finalen i mars 2019 och segerbucklan.

Det var också i Tofta som han hittade sin fru Bibbi. Hon hette Sturesson som ogift och hennes bröder spelade bandy för Villa i olika omgångar. Hon har naturligtvis också sett finalerna.

– Efter finalen i år firade vi 55-årig bröllopsdag i bussen hem. Vi tyckte att det passade jättebra och vi firade bröllopsdagen och SM-segern med sallad och starköl.

Kjell ”Krullen” Johansson är något av en ikon i Lidköping inom bandyn. Ibland tycker han att det kan bli lite för mycket bandysnack, men får man väl igång honom kan han berätta hur mycket som helst.

egen vägg 002

Från vänster: Kjell ”Krullen” Johansson, Sten-Olof ”Loli” Sandström och Egon Sköld.

Finalfakta

1975, 16/3, Ljusdals BK – Villa BK 8-4 (4-0)
Söderstadion. Publik: 17 671. Domare: Arne Axelsson/Sven-Erik Bergstrand

Ljusdals BK: Lars-Göran Persson (mv), Pär Langer, Anders Sellman, Bengt Eriksson, Örjan Modin, Karl-Gunnar Englund, Stefan Johansson (5), Karl-Erik Engblom, Tord Amré (2), Torbjörn Ek, Kent Clemin, Hans Fors (1), Mats Sundell (mv).

Villa BK: Göran ”Fiskarn” Johansson (mv), Bo Tagesson, Håkan Lagesson, Kent Sköld, Egon Sköld, Stefan Tärning, Sören Öberg, Olle Isaksson (1), Mats Svensson, Tore Skoglund (1), Sten-Olof ”Loli” Sandström (2), Carl-Gunnar Fasth, Jan Abrhamsson (mv).

1983, 20/3, IF Boltic – Villa BK 5-0 efter förlängning, 0-0 vid full tid
Söderstadion. Publik: 18 110. Domare: Germund Nilsson, Hans Barkskog, Frank Norgren

IF Boltic: Anders Bridholm (mv), Mats Carlsson (1), Björn Tömmernes, Bengt Carlsson, Stefan Karlsson (1), Peter Olsson (1), Magnus Berglund, Gunnar Föhr, Kenth Hultqvist, Kjell Kruse (1), Ola Johansson, Bengt Ramström (1), Per Togner, Torbjörn Sahlin (mv).

Villa BK: Göran ”Fiskarn” Johansson (mv), Jonas Andersson, Sören Öberg, Bo Tagesson, Stefan Tärning, Claes Malmqvist, Mats Svensson, Anders Karlsson, Christer Kjellqvist, Mats Bergqvist, Anders Abrahamsson, Mikael Arvidsson, Olle Isaksson, Jan Abrahamsson (mv).


Text:
Anders Söderström och Rasmus Abrahamsson.

Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln