SOR2955

Herrlagets kapten om slutspelsform och att leva som bandyspelare i ett slutspel

Kapten Karlsson tycker Villa närmar sig slutspelsformen  – men medger att det får se ut hur som helst: ”Det handlar om att vinna sju matcher”

Skador. Sjukdomar. Bra prestationer. Dåliga prestationer. Villa Lidköpings grundserie ser egentligen ut som en grundserie brukar göra. Nu ska seriespelet avgöras och ett slutspel står för dörren.

– Vi har gjort ett par bra matcher på rad nu vilket ger en skön känsla. Sedan kan man prata om att jaga form hit eller dit hur mycket man vill. Men sanningen är att från och med nästa lördag handlar det om att vinna sju matcher för att vinna guld och då får de se ut hur som helst, bara vi vinner, säger herrlagets lagkapten, Martin Karlsson.

Villa Lidköping har, som de flesta i årets Elitserie, fått kämpa för att ta tvåpoängare. Efter ett par insatser som laget inte varit helt nöjda med så kan man nu se en slutspelsform växa fram, en form som man hela tiden tränar för att hitta under bandysäsongens sista veckor.

– Vi känner att vi är i bra form nu och som jag sa så har vi gjort flera bra matcher det senaste och vi är trygga i det vi håller på med just nu.

Villa Lidköping säkrade andraplatsen på fredagskvällen mot Sandviken. Efter det så avslutas grundserien på söndag, borta mot Åby Tjureda. Sedan väntar sex dagars kvartsfinalträning innan slutspelet startar och såhär beskriver Martin Karlsson känslan att leva som bandyspelare i ett slutspel:

– Det brukar bli en liten skillnad. Det är fortfarande avspänt med samma glada och sköna stämning mellan matcherna och träningarna. Men när det väl är match så är det svårt att inte bli riktigt laddad, det är hela tiden heta matcher och mycket folk på läktaren.

Går man in i en slags slutspelsbubbla?

– En bubbla blir det ju automatiskt när vi spelar så tätt som vi gör och vi ses i stort sett varje dag. Man fokuserar på bandyn i stort sett dygnet runt under hela slutspelet.

FAB3538

(Villa Lidköping toppade verkligen slutspelsformen i fjol och Martin Karlsson fick göra mål i drömfinalen).

“Tror på att man som spelare även ska hypea upp det lite extra”

Om man tränar annorlunda under slutspelet? Inte särskilt. Det som kan skilja sig är de fysiska träningstimmarna utanför isen. Men fokuserar mer på rehabilitering.

– Träningarna på isen skiljer sig inget mot tidigare. Dock så blir det väldigt lite fysisk träning under ett slutspel, men det blir det inte i de täta perioderna under serien heller. Det blir mest fokus på rehab, återhämtning och taktiska grejer gällande motståndare, säger Martin.

Ett slutspel är något alldeles speciellt. Det är match in princip varannan dag och man kanske inte tror att det finns jättemycket utrymme för att ändra saker i spelet. Martin menar på att det vågar man och det måste man om man ska gå hela vägen.

– Ja det vågar man. Märker man att något inte funkar i en match eller i en matchserie som det är i slutspelet så är det klart man måste ändra eller skruva lite på det.

Med sista seriematchen på hemmaplan i fredags och seriens absolut sista match på söndag så kliver vi snart över till kvartsfinalveckan. Vilket lag man får möta det dröjer tills på torsdag nästa vecka då åttondelsfinalerna är avklarad. Men en sak är säker, nu gäller det att växa med slutspelsuppgiften.

– Jag tror på att man som spelare även ska hypea upp det lite extra. Det gäller att växa med uppgiften och man vet hur mycket som står på spel så det är bara att njuta av läget. Man måste ta chansen i ett slutspel och se det som en ynnest att få spela dom här viktiga och betydelsefulla matcherna, avslutar kaptenen.

FAB3994

Följ kvällens slutspelsval på Radiosporten >>


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se