FAB2509

Guldtränaren avslutar på topp – Christer Andersson är för alltid historisk i Villa Lidköping

Christer Andersson slutar på topp  – tog Villa Lidköping från botten till toppen: ”Villa är inte längre ett lag som följer utvecklingen, utan ett lag som ligger i framkant och leder den”

Det började med ett SM-guld med F17 och har fortsatt vidare till en Elitserieetablering och nu senast ett historsikt SM-guld på seniornivå. Guldtränaren Christer Andersson är värd alla hyllningar när han nu avslutar på toppen.

-Jag är stolt och tacksam över det vi åstadkommit. Allt startade med att få utveckla tjejerna från F17 till Dam-elit och nu idag håller många av dem världsklass. Jag har också fått se dem utvecklas till modiga och självständiga tjejer som vågar tro på sig själva. Det är en viktig del för att man skall bli bäst. Vilket vi nu är, säger Christer Andersson.

Vad var planen från start?

-Vi har hela tiden haft planen och viljan att bli Sveriges bästa bandylag på damsidan. Det målet har både jag, de runt omkring mig och klubben varit tydliga med. Jag har känt ett bra stöd från föreningen som har skapat fina förutsättningar för att lyckas med uppdraget. När man tittar tillbaka på allt vi har gjort så känns det som att vi gjort rätt saker, där varje spelare har gett 100% av sin kapacitet och sitt engagemang. Man har lyssnat och lärt sig under resan som nykomling till vinnare av SM-guldet.

När jag pratar med Christer så märker man hur stolt han är över tjejernas utveckling. Det känns som att vi kan sitta i flera timmar och han öser beröm över sitt lag, inte bara de som tog guldet utan även alla som varit med under de tidigare säsongerna.

-Vi är så många som gjort det här möjligt. Alla ska känna sig delaktiga. Något som jag tycker är lite extra kul är hur spelarna har vågat ställa frågor när något har varit lite oklart. Det var så det en gång började. Vi fick varandra till att ställa frågor och jag försökte göra mitt bästa för att besvara dem. Det är viktigt att varje spelare förstår sin uppgift, det kan krävas mycket förklaring och instruktioner. Vårt team har löst den gåtan och det är jag stolt över.

FAB2509

(20 raka segrar – Christer Andersson är för alltid historisk)

Christer Andersson har många timmar bakom varje träning, match och samling. Att lösa det tillsammans med ett heltidsjobb hade inte gått utan supporten från ledarstaben.

Att jag har klarat av att jobba mer än heltid och samtidigt genomfört detta uppdrag hade inte varit möjligt med utan ett så bra samarbete och bra support från mina ledarkollegor under de här åren. Det vill jag tacka för.

Om du tittar tillbaka på ditt lag du hade den här säsongen och kanske några säsonger tillbaka, vad är du mest stolt över?

-Oj, det är mycket. Att vi arbetat metodiskt med att mixa ihop ”gamla” med nya spelare. Att vi lyckades ta hem SM-guldet genom att gå helt rent den här säsongen. Det fanns ju en risk att vi skulle kunna falla på målsnöret men det här laget har varit så starkt och beslutsamt att jag kände att de aldrig skulle låta detta hända. Sedan att vi har arbetat in ett bra upplägg för försäsongsträning vilket har skapat fler skadefria spelare. Jag vill också nämna att de som har varit med sen F17-tiden och varit en del av den ursprungliga stommen har varit öppna och med stor glädje och nyfikenhet tagit emot de spelare som har kommit under de här åren. Det samma gäller spelare som kommit hit, de har varit ödmjuka och anslutit med en vilja att utvecklas som grupp.

”Villa är inte längre ett lag som följer utvecklingen, utan ett lag som ligger i framkant och leder den”

– Något som varit en nyckel den här säsongen är att vi kompletterade teori och praktik med mental träning och ökat fokus på målet. Samtidigt som vi också haft högt fokus på rätt utrustning. Detta har skapat den fungerande helhet som krävs för att nå toppen och bli bäst. Nu är Villa inte längre ett lag som följer utvecklingen, utan ett lag som ligger i framkant och leder den.

Ni lyckades göra en idé till verklighet den här säsongen och vann guldet, vad var de stora nycklarna till det tror du, förutom det du nämner här med mental träning och fokuset?

– Vi var förbereda på allt. Allt förberedde sig på ett fläckfritt sätt på försäsongen vilket gjorde att vi bland annat blev skadefria. Något som också blev avgörande, tror jag, är det första mötet med Västerås under gruppspelet i Svenska Cupen. Där skrämde vi bort ett spöke som gjorde mer än vad kanske många tror. Sedan har vi utvecklat vårt eget spel och aldrig haft några intriger.

Christers mål är nu uppfyllda. Han kan ta klivet åt sidan med rak rygg och när man lyssnar på det här så kan man förstå att det krävs mycket tid för att hålla den höga kravbilden som han och föreningen har.

– Vi gjorde i år 140 träningar, 31 matcher och 18 övriga sammankomster. Till detta kommer planering inför träningar, inför lagmöten och övriga lagaktiviteter samt enormt många individuella och personliga samtal med spelare. Jag har i stort sett tänkt på detta 24/7 under de senaste åren. Det har inte spelat någon roll om det gått bra eller dåligt, om vi vunnit eller förlorat, tankarna har hela tiden varit desamma, hur jag och vi skall få varje spelare att utvecklas som spelare, men också för att de skall få möjlighet och förutsättningar vinna det åtråvärda guldet som alla har velat vinna. Jag kan inte mäta detta i tid eller insats men det har varit helt nödvändigt för att uppnå det mål som vi har satt.

Nu är Villa Lidköping bäst i Sverige. Hur bra kan det här laget och den här damorganisationen bli tror du?

-Villa har ett fantastiskt fint spelarmaterial, helt klart det bästa som finns just nu. En fin blandning av etablerade spelare och unga juniorer som är på väg uppåt. Med ett bra ledarskap kommer laget kommer dominera svensk dambandy de närmaste tre åren. Man har en bra organisation och riktigt bra förutsättningar, något som de andra lagen delvis saknar förnärvarande. De övriga lagen kommer ha problem fram till att de verkligen har en stabil organisation och ordnad ekonomi på plats.

FAB9373

(Christer Andersson höjer SM-pokalen för första gången någonsin på damsidan)

Villa Lidköping vill rikta ett stort tack till Christer Andersson, inte minst för sina tre säsonger i elitlaget, utan också för insatserna i såväl J20 som F17. Klubbdirektör Jonas ”Sparris” Johansson hyllar guldtränare:

-Vi konstaterar att Christer slutar med flaggan i topp. Det är få tränare i idrottsvärlden som får göra det som Christer har gjort, nämligen vinna alla matcher som han ställt upp i. Allt från försäsongsmatcher till cupmatcher och vidare genom seriespelet och slutspelet. Christer har ju vandrat från F17 som vann SM-guld och hade han som mål att ta damlaget till final vilket han gjorde och det bar hela vägen till guldet. Vi är stolta och tacksamma att fått tagit del av hans tjänster och vi lyfter på hatten. Vi önskar Christer lycka till med allt han tar sig an i framtiden och hoppas att vi framöver få ta del av Christers tjänster igen på något sätt. Han är för alltid historisk som första tränare på damsidan leda oss till SM-guld.


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se