test11

Officiellt | Andreas Ingemarsson blir ny huvudtränare för svenska mästarna

Andreas Ingemarsson blir ny huvudtränare och guldlaget ser ut att bli intakt: ”Stor potential”  

Nu är det spikat. Såhär ser Villa Lidköpings ledarstab ut på damsidan och truppen är nästintill klar.

– Det föll naturligt att ställa frågan till övriga ledare som varit med den här vintern för att bibehålla det vi påbörjat sedan några säsonger tillbaka. De är inne i hur det fungerar, hur vi vill spela de har sina tankar om hur vi kan utvecklas, säger Villa Lidköpings klubbdirektör, Jonas ”Sparris” Johansson.

Andreas Ingemarsson kommer att axla rollen som huvudansvarig med Johan Lindblom som assisterande. Andreas kommer att jobba mest med de speltekniska bitarna och Johan ansvarar lite mer för fysträning, analyser och strategier. Vidare i damlagets ledarstab så kommer Kerstin Gustafsson fortsätta som lansvarig och Thomas Wiksberg har huvudansvaret för det mentala, både för ledare och spelare.

”Sparris” fyller på:

– Kerstin har ju varit med på hela svängen från uppstarten med flickverksamheten för 10 år sedan. Sedan så känns det jättebra med Thomas som huvudansvarig för det mentala. Både för spelare och ledare i det här läget. Andreas är ju oprövad som huvudtränare på seniornivå men varit framgångsrik på ungdomsnivå och varit med i vinter. Det ska bli kul att se hur dom axlar rollen. Det finns en stor potential, vilja och alla brinner mycket för det. Det känns jättekul.

FAB2181

(Moa Friman på väg fram i SM-finalen, i bakgrunden ser vi Andreas Ingemarsson och Johan Lindblom)

”Leda Sveriges bästa bandylag mot förhoppningsvis nya titlar”

När Christer Andersson lägger taktiktavlan på hyllan så är det nu dags för Andreas Ingemarsson att axla huvudansvaret. Något som han är stolt över och ser fram emot.

– Det här är hedrande. Att få vara huvudtränare i Villa är riktigt stort. Det kommer inte att bli enkelt att ta över efter Christer. Han har gjort ett jättebra jobb med tjejerna under en längre tid. Men just nu är känslan bara god, att leda Sveriges bästa bandylag mot förhoppningsvis nya titlar.

Hur nyttigt tror du det var att få vara med som assisterande innan ett huvuduppdrag och vad har du lärt dig den här säsongen?

– Självklart var det nyttigt att få lära känna alla spelare och ledare innan man går in som huvudtränare. Man har lärt sig hur de fungerar och samtidigt lite man vill ändra på.

Andreas är tydlig med hur han vill hylla alla i och runt Villa Lidköpings damlag. Truppen har haft en känsla som de kommer sträva efter även nästa säsong.

– Jag vill lyfta alla som jobbar i och runt detta lag. Alla är lika värdefulla. Vi har en stark uppsättning bland ledare och spelare och vi har väldigt kul ihop. Efter varje avslutad träning eller match så längtar man redan efter nästan tillfälle. Den känslan är något vi kommer jobba vidare på.

Ni blir en intakt trupp nästa säsong, hur viktigt är det att få jobba med kontinuitet?

Viktigt. Har man Sveriges, eller kanske till och med världens bästa lag så vill man behålla hela laget. Att sedan kunna skola in yngre i detta är en perfekt mix.

Nu startar försäsongsträningen och det inför en säsong som Villa Lidköping ska försvarar den historiska titeln. Med 20 raka segrar vann man SM-guldet och nu vill Andreas bygga vidare på det spelet som laget hittade i fjol.

– Vi har en stark vilja att hela tiden bli bättre. Ser man tillbaka på förra året så utvecklade vi ett spel där alla blev trygga i vad som skulle göras. Det var något som jag inte hade sett innan men som vi byggde vidare på under hela säsongen. Det kanske inte går vinna varje match som vi gjorde förra året men vi ska skruva på lite små detaljer för att utveckla något som redan är riktigt bra.

Vad kan toppa förra säsongen?

– Att vi vinner World Cup också. Vi hoppas att den blir av så man kan gå för en trippel.

SOR3025

(Villa Lidköping höjer SM-pokalen för första gången på damsidan)

Damtrupp i stort sett klar – nya kontrakt med viktiga pusselbitar klara

Agnes Ögren, Malin Kall, Sofia Eriksson och Julia Wallgren har samtliga skrivit på nya kontrakt och i och med detta så är just nu Villa Lidköpings damtrupp, förutom två spelare, intakt med fjolårets.

Klubbdirektören om de fyra senaste kontrakten:

– Om vi börjar med Agnes Ögren så hade hon en enormt fin utveckling den här säsongen, gick från klarhet till klarhet. Hon visade med sitt ledarskap både på och utanför planen att det är en kapten att luta sig emot. Spelmässigt så tog hon ett stort kliv den här vintern. En spelare som nu är uttagen i kommande landslagstrupp.

– Malin och Sofia kommer bara bli bättre och bättre för varje dag som går. Malin har bidragit med sin erfarenhet, hon har varit med länge, är väldigt trygg med bollen och fortfarande utvecklingsbar. Det ska bli kul att fortsätta följa henne. Sofia fick in en dimension till med just värderingar i olika sammanhang på banan. Hon har även kommit igång med målproduktionen.

Och vad har vi att säga om Julia Wallgren?

– Vi får väl kalla henne för hörnbombaren. Har utvecklat sitt skott på ett jättebra sätt och har satt många otroligt viktiga mål på fasta situationer den här säsongen. Julia har varit med under en lång tid, är en föreningsmänniska och en trygg spelare på isen. Hon är en viktig pusselbit för vår trupp. Det känns gött att alla är klara och truppen i stort börjar bli helt klar.

Förutom att guldtruppen blir intakt så har klubben valt att flytta på fyra yngre tjejer som kommer att köra försäsongen och vara med en bit in på säsongen. Moa Ellefsen, Ida Wikström, Moa Lind och Ebba Stern.

– Det är härligt att se att de kommer så många underifrån som vi ska försöka utbilda och utveckla, avslutar Jonas.

Villa Lidköpings damtrupp 2021/2022:

Kontrakterade spelare: Ida Friman, Sanna Gustafsson, Agnes Ögren, Julia Wallgren, Annie Berner, Tilda Ström, Pernilla Elardt, Lisa Östman, Malin Kall, Sofia Eriksson, Sofie Millqvist , Moa Friman, Viktoria Karlsson, Wilma Wachenfeldt, Matilda Svenler, Sara Svensson (skadad).

Ej kontrakt: Frida Wiklund, Camilla Andersson


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se