SOR1085

Ida Friman klar för tre nya säsonger!

Sveriges bästa damspelare skriver nytt kontrakt med Villa Lidköping – Ida Friman klar för tre nya år: ”Att hitta en trygghet i det man gör är nog det absolut viktigaste för mig, och där tycker jag att Villa gör det väldigt bra på många sätt för att säkerställa det.”

55 mål på 21 matcher. Två mål i SM-finalen. Fyra raka SM-guld och årets spelare på damsidan 2023/2024. Landets, just nu, bästa spelare skriver nytt kontrakt med Villa Lidköping.

– Det känns först och främst väldigt tryggt och inspirerande att fortsätta i Villa. Jag går nu in i min sjunde säsong med klubben, och jag trivs oerhört bra, både med laget och föreningen vilket är en oerhörd trygghet, säger Ida och berättar om den helhetslösning som blev avgörande för den fortsatta bandykarriären:

– För mig så har helhetslösningen varit superviktig, kanske ännu viktigare än föregående säsonger. Det är ingen hemlighet att man som dambandyspelare inte kan leva på sin idrott, att få ihop den civila karriären blir därför extremt viktigt. Där upplever jag att föreningen har varit väldigt tillmötesgående, stöttande och drivande i de frågorna som jag behöver ha löst för att kunna fortsätta spela bandy. Där har vi kommit en bra bit på vägen, och i dagsläget är jag väldigt nöjd med hur saker och ting ser ut.

Ida Friman kom till Villa Lidköping inför säsongen 2018/2019, som en ung mittfältstalang, fostrad i Surte BK. Hon bytte då sin tongivande roll i Kareby för en jakt mot en etablering i Elitserien och med drömmar om guld.

Sex säsonger senare står hon här med fyra SM-guld och tre Svenska Cup-guld. Hon kommer nu från sin bästa säsong i karriären där hon prisades med Kronprinsessan Margaretas Pris som Årets Spelare på damsidan i svensk bandy. Ett kvitto på vad hon utvecklat under en längre period i Villa Lidköping. Inte bara spelmässigt utan också mentalt.

Ida utvecklar:

– Det har såklart hänt otroligt mycket sedan jag kom till Villa. Jag går som sagt in på min sjunde säsong, där jag kom till föreningen 2018/2019, 18 år gammal. Majoriteten av mina år som seniorspelare har jag alltså spelat i Villatröjan, så man har definitivt blivit varm i kläderna.  Man har tagit stora steg både som spelare men också som person, man har med åldern och med fler erfarenheter blivit tryggare i sig själv och sitt kunnande. Och med det så öppnar man upp många fler dörrar. Möjligheten att varje år också få träna med många av Sveriges bästa bandyspelare i fler kategorier är såklart också en fördel. Det ger oerhört bra förutsättningar att fortsätta utvecklas och stretcha sig själv vid varje träning, säger hon och fortsätter:

– Jag upplever också att jag tagit mig över många mentala trösklar de senaste åren. För mig har det ofta handlat om att våga, våga lyckas och att inte låsas av rädslan att göra fel. Det är något jag brottades mycket med som ung spelare, men som jag nu på senare år kunnat släppa mer och mer. Att hitta en trygghet i det man gör är nog det absolut viktigaste för mig, och där tycker jag att Villa gör det väldigt bra på många sätt för att säkerställa det.

FAB0968

(Ida och Moa Friman efter SM-guldet 2022)

Inför säsongen 2023/2024 tappade Villa Lidköping sin stora målskytt i form av Tilda Ström och startspelaren Emma Ahlander. Något som krävde rollförändringar i den kvarvarande truppen. Mer ansvar placerades på bland annat Ida Friman som tog sin nya roll och gjorde den till något helt fantastiskt.

Förutom att hon var delaktig i det mesta av spelet så producerade hon 76 poäng på 21 matcher. En makalös siffra.

– Just rollmässigt har det varit en otroligt utvecklande säsong för min del. Man har både fått och tagit större ansvar vilket jag verkligen trivs med. Jag är en spelare som gillar att driva på och ha mycket boll. När man ser till mitt målskytte och poäng så skulle jag påstå att jag alltid varit en målskytt, så det gör det extra kul att jag lyckades ta den biten ytterligare en nivå i år. För min del är det dock viktigt att inte fundera så mycket på just mål och poäng, då är det lätt att det låser sig i stället. Jag ser det mer som ett resultat av att jag gör ett bra jobb på banan, att jag är närvarande och fokuserad på uppgiften vilket är det viktigaste. Då brukar det andra komma per automatik.

SM-guld igen och årets spelare. Det här måste varit din bästa säsong i din karriär?

– Jag det får man nog påstå, jag känner mig som sagt väldigt trygg och bekväm i min roll vilket är väsentligt för att kunna prestera. Så det ska bli kul att se vad kommande säsong har att erbjuda.

Gav den mersmak?

– Jo men absolut. Visserligen att säsongens framgångar också kan skapa förväntningar, både utifrån men också från mig själv. Nu vill man ju göra det ännu bättre nästa år. Det gäller att kunna vända den eventuella pressen och förväntningarna man har till något bra, något som ger energi snarare än tar. Man får inte glömma att det ska vara kul också, och så länge jag tycker bandyn är rolig så blir det ofta bra.

Nu väntar Idas sjunde försäsong med Villa och ytterligare en tid för att lägga grunderna inför en säsong där övriga lag ska jaga Villa Lidköping.

Vad vill du se att ni fortsätter med nu för att försvara titeln?

– Ha roligt. Det kanske låter klyschigt men jag tror att det ligger mycket i det, börjar själv inse det mer och mer för varje år. Vi är en fantastisk grupp med spelare och ledare som trivs bra tillsammans och som har väldigt kul ihop. Vi driver oss själv mycket som individer och ställer höga krav, därav tror jag att det är viktigt att fortsätta ha kul som grupp och bibehålla glädjen för då kommer mycket automatiskt som jag sa tidigare. Efter fyra raka guld så känns det som att vi har ett bra hum om vad som krävs för att nå långt, samtidigt som vi såklart vill bli ännu bättre. Så det gäller att skruva upp allt lite till inför nästa säsong, men också inte glömma att ha roligt under tiden.

> Gör som Ida – förnya din plats i Villa Lidköping kommande säsong

FAB2214

Jonas ”Sparris” Johansson (avgående klubbdirektör) om kontraktsskrivningen med Ida Friman:

– Ida Friman har just avslutat en av sina mest framgångsrika säsonger hittills i karriären. Hon var en av de mest framträdande spelare i vårt lag den gångna säsongen och fick dessutom kröna det med att bli utsedd till årets spelare. En spelare som besitter de flesta egenskaper, skridskoåkning, blick för spelet, passningsklubba, genombrottsspelare och målskytt, ja det mesta finns i denna kompletta 23-åring, säger han och fortsätter:

Att hon tillsammans med föreningen nu landat i att se långsiktigt och skrivit ett nytt treårskontrakt är därför extra roligt. Vi ser fram emot många fina stunder tillsammans med Ida och damlaget de kommande säsongerna.


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln