FAB0161

Sanna Gustafsson klar för två nya säsonger

Bandyambassadören Sanna Gustafsson fortsätter i Villa Lidköping – klar för två ny säsonger: ” Villa har gjort helt rätt i detta arbete. Det sänder något slags signalvärde att du som liten tjej kan gå från bandyskolan och ta sig hela vägen upp till elitlaget”

Fyra säsonger och lika många guld. Nu är Sanna Gustafsson redo att försvara titeln med Villa Lidköping. Avtalet är skrivet fram till 2025/2026.

– Det känns jättebra att jag äntligen har tagit ett beslut och det känns väldigt inspirerande att jaga ännu flera titlar. Jag vill vara med på resan som vi har påbörjat och fortsätta bygga på det som vi har skapat. Jag trivs väldigt bra i föreningen, gruppen och med ledarstaben vilket är en bidragande orsak till att jag valde att förlänga, säger Sanna som i SM-finalen stod för ett drömmål när sedan laget tog sitt fjärde raka SM-guld.

– Det där målet kommer jag aldrig göra om, skulle mest säga att det var tur att den gick in. Först och främst så är det en lite stökig situation som gör att vi får frislag och jag har även lite tur att Agnes inte är på planen då, det är egentligen hon som ska peta frislaget. När Agnes inte är på planen så tänker jag att jag tar bollen, då ser jag att målvakten står väldigt långt ut och att muren står lite konstigt. Så jag tänkte att jag testar att flippa bollen över muren och det gick ju bra. Sen är det bara blackout. Nu i efterhand så ser det mycket mer tight ut än vad jag upplevde att det var. Från min synvinkel så kändes det som att jag hade väldigt mycket nät i målet att flippa på. Men på TV-bilderna är det ju ganska tight, haha, säger Sanna och fortsätter:

– Att vi sedan också vinner SM-Guld är ett otroligt styrkebesked, det var många som hade räknat bort oss men vi har bevisat att det finns en oerhörd spets och bredd i vår trupp. Med uppladdningen som var inför finalen med skador och annat så är jag framför allt väldigt stolt över laget men även över Olivias (Jacobsen) insats i mål.

FAB1670

(Sanna Gustafsson tillsammans med flera elitspelare och ett av klubbens ungdomslag)

Sanna kom till Villa Lidköping inför säsongen 2020/2021. Då hade klubben aldrig vunnit på damsidan. Den säsongen blev vändpunkten på något som sedan har vuxit fram till en framgångssaga man sällan skådat. Här berättar hon om sin egen utveckling, på och utanför planen.

– Jag tycker att jag har växt och utvecklats väldigt mycket här i Lidköping. Dels har jag växt som människa men också som spelare då jag har fått ta ett större ansvar i gruppen och fått ta ett stort ansvar i vårt spel. Jag har även utvecklat mitt spel i att hela tiden höja min lägsta nivå, vilket gör att jag inte blir så ojämn i mina prestationer.

Att Sanna Gustafsson är en av landets bästa bandyspelare, det vet ni redan. Och det stannar inte där. Hon är en ambassadör ut i fingerspetsarna, inte bara för Villa Lidköping som klubb utan för bandyn i stort. Hon besitter en stor kunskapsbank, bryr sig mycket om sin omgivning och är allmänt intresserad av klubbens föreningsarbete.

Hon utvecklar:

– Bandy är den bästa sporten som finns och bandy är något som jag verkligen brinner för, oavsett om det är bandyskolan eller SM-slutspel. En sak som jag anser är den viktigaste delen i att få dambandyn att växa ytterligare är att man värnar om de spelare som man har men även att fortsätta arbeta för att fler unga tjejer väljer att börja spela bandy. Villa har gjort helt rätt i detta arbete. Det sänder något slags signalvärde att du som liten tjej kan gå från bandyskolan och ta sig hela vägen upp till elitlaget. Se på en spelare som Agnes (Ögren), Vickan (Viktoria Karlsson), Freja (Lööf) och Hedda (Rapp), för att nämna några. De visar att det går att ta sig hela vägen, vilket gläder mitt bandyhjärta något enormt och det visar också för de små tjejerna på läktaren att det verkligen går. För mig som kommer utifrån så är det så inspirerande att det hela tiden kommer upp tjejer som är med och fightas om en plats hos oss i elitlaget. Detta tror jag fler föreningar ska ta fasta på, att våga lyfta upp unga talanger. Det är även viktigt att vi som spelar i elitlaget är goda förebilder och tar oss tid för de små tjejerna i föreningen då de verkligen ser upp till oss.

Fyra guld. Laget att slå. Vad vill du se nu fortsättningsvis?

Jag vill se att vi fortsätter att jobba på det som vi har byggt i fyra år och att vi är ännu mer sugna på att vinna ännu flera titlar och lägga ner jobbet som krävs för att nå våra mål. Jag vill även se att villa fortsätter att jobba för att öka antalet tjejer som spelar bandy för att utveckla dambandyn.

SANNA GUSTAFSSON KLAR

Jonas ”Sparris” Johansson (avgående klubbdirektör) om kontraktsskrivningen med Sanna Gustafsson:

– Sanna är lite av en motor i vårt spel, hon kan avgöra tempot i matcherna och är dessutom en skicklig genombrottsspelare likväl som en stabil defensiv kraft. Hennes mångfacetterade spel fick vi inte minst prov på i samband med årets SM-final där hon läckert lobbade in ett viktigt mål för oss.

– Med sin gedigna erfarenhet från spel i högsta serien och landslag är hon dessutom en av våra mest rutinerade spelare och kan på det sättet också bidra till att fostra nya up-coming spelare. Vi är jätteglada att få förmånen att se mer av Sanna i kommande upplagor av Villa Lidköpings damlag.


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln