Villa har två matchbollar i jakten på en SM-final

16 mars 2012 20:00
6-2 (4-1)

När Lidköpingsborna strax efter klockan 22,00 strömmade ut från Sparbanken Lidköping arena, var det med ett brett leende på läpparna. 6–2-segern mot Bollnäs innebär att Villa nu har två matchbollar i jakten på en SM-final.

Vilken bandy det bjuds på i Lidköping just nu! Inför en fullsatt arena inledde Villa den tredje semifinalen på ett sätt som framkallade gåshud hos den 4250 personer stora publiken. När Bollnäs spelmotor Per Hellmyrs tappade bollen på mittplan, hade det inte ens gått en minut av matchen. Från det till att bollen satt bakom Bollnäsmålvakten Timo Oksanen dröjde det ytterligare bara några sekunder. Jesper Bryngelson slog ett halvhögt inspel som bortaförsvaret inte kunde avvärja, och på bortre stolpen smög David Karlsson upp och stötte in ledningsmålet.

Redan där hade Villa fått en smakstart, men det skulle bli ännu bättre. I den sjätte minuten slarvade Bollnäs bort ett frislag på egen planhalva, och Johan Malmquist tog vaket tillfället i akt att utöka Villas ledning – med ett stenhårt skott satte han 2–0.

Villa öste på under den första kvarten och ett nästan chockat bortalag tog time out redan i den tolfte minuten. Efter spelavbrottet kunde Bollnäs hejda Villas framfart, framför allt tack vare en bättre defensiv. Något anfallsspel var det dock inte tal om – Villa fortsatte att föra matchen. Men när Bollnäs fick frislag strax utanför Villas straffområde i den 20:e minuten small det direkt. Per Hellmyrs fick fritt fram och kunde snyggt dunka dit reduceringen.

Orättvist? Absolut, men sådan är idrotten. Villa körde över (det är faktiskt ingen överdrift) Bollnäs i första halvlek, men trots att skotten haglade runt Oksanen stod det ”bara” 2–1 till hemmalaget i paus. Således fanns det en något olustig känsla inför andra halvlek. Ett uppretat Bollnäs skulle med all säkerhet komma ut som ”ett nytt lag”…

Och det dröjde bara sju minuter in på andra halvlek innan Bollnäs hade kvitterat. Villa hade bränt två frilägen när Mikko Lukkarila via en Villaspelare lirkade in ett långt utkast från den finländske långkastaren Oksanen. Nästa mål skulle bli oerhört viktigt, därom rådde det ingen tvivel. Villa eller Bollnäs? Ja, det var frågan.

Med tanke på ljudvolymen vid matchens nästa mål kunde nog halva Skaraborg lista ut att det var Villa som gjorde det. Patrik Gustafssons skickade iväg ett hårt frislag från kanten och Jesper Bryngelson höll sig vaket framme och styrde in 3–2.

Efter målet föll Villa tillbaka och Bollnäs – anförda av Per Hellmyrs – pressade på för en kvittering. Publiken höll andan både en, två och tre gånger när hörnorna duggade runt Martin Berggren, men 3–2 stod sig intakt tills klockan hade passerat 80 minuter – då fick Daniel Andersson en hel planhalva på sig att avgöra matchen. Henrik Larsson frispelade Daniel som i lugn och ro kunde fundera ut bästa möjliga avslut på sin väg fram mot Oksanen, och med en behärskad avslutning satte han bollen bakom den finske landslagsmålvakten. Minuten senare kunde Jesper Bryngelson prickskjuta in 5–2 och på tilläggstid gjorde Johan Malmquist 6–2 på hörna. Saken var klar – Villa hade vunnit även semifinal nummer tre.

I och med segern är Villa närmare en final än vad man har varit på 19 år, då Boltic slog ut Villa på straffar i den avgörande semifinalen. Villa måste vinna en av de återstående matcherna för att nå klubbens första SM-final på 29 år. Även om det är en på alla sätt tuff uppgift – Bollnäs är på tok för rutinerade och duktiga för att räknas ut – så känns det som att Villa har ett riktigt bra läge. Medan mycket av Bollnäs spel kretsar kring nummer fyra, Per Hellmyrs, har Villa i de två senaste hemmamatcherna visat upp en tyngd och en bredd som inte har funnits där tidigare. Daniel Andersson, Jesper Bryngelson och David Karlsson är förstås frontnamnen, men det är laget Villa som just nu vinner matcherna. Henrik Larsson och Patrik Gustafsson gjorde båda lysande insatser på halvorna, försvaret och Martin Berggen avvärjde på nytt Bollnäs anfallsförsök och på mitten stod inte minst Johan Malmquist och Erik Olovsson för strålande insatser. Ja, ni förstår: hela laget ska ha beröm. Det är helt enkelt ganska lätt att vara Villasupporter just nu!

Till sist finns det väl bara en sak att säga: Forza Villa!

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 David Karlsson (Jesper Bryngelson) 1
2-0 Johan Malmqvist 5
2-1 Per Hellmyrs 20
——–halvtid——–
2-2 Mikko Lukkarila (Timo Oksanen) 51
3-2 Jesper Bryngelson (Patrik Gustafsson) 61
4-2 Daniel Andersson (Henrik Larsson) 83
5-2 Jesper Bryngelson (Erik Olovsson) 84
6-2 Johan Malmqvist (Daniel Andersson), hörna 91

Hörnor
Villa Lidköping: 6
Bollnäs: 8

Utvisningar
Villa Lidköping: 1×10, 1×5
Bollnäs: 2×10

Publik: 4250

Domare: Håkan Sjösten, Patrik Jonsson, Carl-Johan Vilsson, Henric Björkholm.

 

 

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist