Dramatisk första kvartsfinal

15 februari 2014 14:30
5-3 (2-1)

Dramatisk första kvartsfinal

Den första kvartsfinalen mot Edsbyn blev en rysligt jämn historia, men ett David Karlsson-mål på tilläggstid såg till att Villa vann med 5–3 – trots två ”bjudmål”, ett par märkliga domslut och ett spel som inte stämde till 100 procent.

Nej, säsongens första slutspelsmatch var inte någon spelmässig höjdare. Villas tidigare möten med Edsbyn – 10–8-segern på bortaplan och hemmasegern med 9–5 förra helgen – var nog bättre matcher ur ett underhållningsperspektiv, men spänningen och dramatiken kunde knappast någon som besökte Sparbanken Lidköping arena på lördagseftermiddagen klaga på.

Den första halvleken slutade 2–1. Jonas Edling var bara millimetrar från att spräcka nollan när han styrde Daniel Jonssons inspel utanför i den andra minuten. I stället var det Villa som tog ledningen knappt 20 minuter senare. Jesper Bryngelson fick bollen längs med högersargen i en Villakontring. 37-åringen satte full fart framåt, utmanade och tog sig förbi sin försvarare innan han satte 1–0 bakom Erik Persson i Edsbyns mål.

Strax efter 1–0-målet fick Villa en gratischans att göra 2–0, men David Karlsson sköt utanför sedan Daniel Andersson hade snappat åt sig bollen efter ett misslyckat utkast av Persson. Daniel – som missade den senaste matchen mot Västerås på grund av sjukdom – såg pigg ut och i den 35:e minuten tog han på nytt bollen från en Edsbynspelare. Den här gången avslutade han själv, men bollen smet precis utanför stolpen.

Villa hade kommandot under stora delar av första halvlek. Edsbyn skapade dock oroväckande många hörnor – samtidigt som Villa alltså inte var helt lyckosamma i avslutningslägena. Det dröjde till den 41:a minuten innan Villa nådde hela vägen fram. Efter fint spel på mittplan friställdes Daniel Andersson av en lyftning från Lars Fall – och Daniel satte behärskat 2–0.

Precis innan pausvilan kunde dock Edsbyn reducera till 2–1. Villaförsvaret missade nedtagningen av en lyrboll och bollen studsade till Mattias Hammarström – helt fel person sett med blåvita ögon. Edsbyns skarpskytt klippte till direkt och Jakob Säleby var chanslös.

Sex minuter in på andra halvlek kom kvitteringen. Ett frislag på vänsterkanten slogs in i straffområdet på vinst och förlust, och Jonas Edling dök upp på bortre stolpen och rakade in 2–2 på volley. Daniel Andersson replikerade omgående när han satte 3–2 37 sekunder senare – men i den 69:e minuten gjorde Mattias Hammarström 3–3 efter en ny ”bjudning” av hemmalaget.

Matchen stod och vägde och inget av lagen förmådde att ta ett tydligt grepp om händelserna på isen. Ordet ”ställningskrig” ger en rätt passande beskrivning av hur det såg ut.

Nåväl, med knappt 20 minuter kvar trodde hemmapubliken att Villa skulle få det viktiga 4–3-målet. David Karlsson gick omkull i offensivt straffområde och domare Roland Fager korsade armarna i luften. Jesper Bryngelson klev fram för att lägga straffen, men i stället för att ge Jesper klartecken att avlossa stora kanonen ändrade Fager sitt domslut – efter flera minuters diskussion med sina assisterade domare. Kanske var det rätt att inte döma straff – men frågan är varför det tog fyra minuter för Fager att ändra sig…

Som tur var fick Bryngelson på riktigt chansen från straffpunkten när Petter Björling fick ett slag på klubban i straffområdet i den 80:e minuten. Bryngelson var iskall och det stod 4–3 till Villa – med nästan 20 minuter kvar att spela (totalt åtta minuters stopptid).

Som ni förstår blev avslutningen dramatisk. Edsbyn tog timeout och satsade på långbollar in mot Villas straffområde. Där fanns det storväxta herrar som Edling och Hammarström som skapade oreda gång på gång. Hammarström hade till exempel en boll inne, men målet dömdes bort för offside.

I den 98:e minuten – alldeles innan matchen var slut – satte David Karlsson det förlösande 5–3-målet. Publiken, ledarna och spelarna kunde dra en lättnadens suck och konstatera att Villa leder kvartsfinalserien med 1–0. Spelmässigt var det som sagt ingen sprakande insats, men hemma i Lidköping är Villa oerhört svårslagna. Kvartsfinal nummer två spelas redan på måndag i Edsbyn med start klockan 19.15!

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson) 20
2-0 Daniel Andersson (Lars Fall) 40
2-1 Mattias Hammarström (Fredrik Åström) 42
———-halvtid———-
2-2 Jonas Edling (Mattias Hammarström) 50
3-2 Daniel Andersson (Lars Fall) 51
3-3 Mattias Hammarström (Matrin Frid) 68
4-3 Jesper Bryngelson, straff 80
5-3 David Karlsson (Patrik Hellman) 97

Hörnor:
Villa Lidköping: 7
Edsbyn: 9

Utvisningar:
Villa Lidköping: 1×10
Edsbyn: 4×10

Domare: Roland Fager, Kenneth Kristiansson, Fredrik Johansson, Henric Björkholm.

Publik: 2749

Vinnande lottnummer i 50/50-lotteriet: 38907 (Vinstsumma: 25.910 kr)

Vinnande nummer i programblads-lotteriet: 97, 604, 1382, 1987, 2004 (Vinster delas ut i samarbete med Villa Lidköping)

Vinnande lottnummer i bokningsnummerlotteriet: 59964, 59991 (Vinst: Presentkort på 250:- hos Sova Lidköping)

Lars Fall: Var tufft och intensivt

Mattias Hammarström: Vi står upp bra

Villas laguppställning:

5 Linus Rönnqvist
7 Lars Fall
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
20 Mattias Johansson
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
25 Tobias Nyberg
28 Daniel Lehnbom
34 Jakob Säleby
64 Johan Karlsson
71 Johan Malmquist
75 Jesper Eriksson
79 Jon Karlsson
80 Patrik Hellman
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling