Martin Karlsson tog Villa Lidköping till guldet

3 april 2021 16:15
5-4 (2-2, 0-0, 1-0)

Martin Karlsson fixade dubbeln – avgjorde SM-finalen med förläningsmål: “Det kändes så signifikativt att det var Martin”

Villa Lidköping har återigen skrivit historia. På lördagskvällen säkrade man det dubbla SM-guldet och är nu alltså Svenska Mästare på dam- och herrsidan. Avgjorde? Det gjorde kapten Martin Karlsson.

-Det kändes så signifikativt att det var Martin som fick avgöra den här matchen. Han är vår kapten och vår härförare, säger Johan Sixtensson under guldjublet.

Om vi ska ta oss igenom matchen så var det en underbar final som hade allt. Fart, intensitet, känslor och två lag som hade bestämt sig för att göra en sista kraftsamling. Villa Lidköping fick göra matchens första mål och det var matchens lirare som gjorde det – Joel Broberg. Som så många gånger förut så låg han och jagade Johan Esplund, som tappade bollen, och Joel kunde rulla in 1-0 efter bara 3 minuter.

AIK kvitterade ganska omgående med ett volleymål från Sebastian Ytterell innan det var dags för en ganska ovanlig målskytt att göra mål. Petter Björling fick ett flipp från Martin Karlsson och när alla trodde att domaren skulle blåsa för offside så kunde Petter rulla in 2-1 bakom Andreas Bergwall. Ett resultat som höll sig fram till matchminut 45.

Tobias Nyberg kvitterade för AIK efter en omställning och precis efter målet så blåste domaren för pausvilan.

I den andra halvleken gick Villa Lidköping ifrån till 4-2 efter mål av Christoffer Edlund och Petter Björling, då trodde nog de flesta att Villa Lidköping skulle rycka ifrån. Men så blev det inte. Erik Pettersson reducerade till 4-3 med en projektil i krysset och när Villa sedan tog två utvisningar så öppnades det ytor för en kvittering. I matchminut 74 kom målet, ett mål som Daniel Andersson stod för. Ett resultat som stod sig under ordinarie matchtid.

Johan Sixtensson ger sin syn på slutskedet: 

-Jag tror inte att vi är trötta, AIK var grymt bra i den stunden men däremot blev vi lite passiva, flyende och tappade modet lite och lämnade över initiativet, det kände AIK och då körde dom bara. Sedan hittar vi lugnet igen, efter timeouten, och tar tag i det. I förlängningen var det bara att ta läget när det kom, det handlar om att vinna och då måste vi våga kliva, vi plockade bra med bollen emellanåt och sedan gick vi för det.

Målet som tog Villa Lidköping till guldet kom tre minuter ifrån en straffläggning. Felix Pherson tog fart, vred ur, satte bollen till Erik Säfström som hittade Martin Karlsson på sin högersida. Martin tog sig in i straffområdet och skickade upp ett guldskott i nättaket och fick sedan hela truppen över sig i ett guldfirande.

Hur starkt är det att ni vrider runt?

-Urstarkt och det berättar ganska mycket om vår säsong. AIK vrider tillbaka och har momentum, ändå vrider vi runt och tar tillbaka matchen, det är Villa Lidköping 2021.

En spelare som förtjänar mängder med beröm är Petter Björling, en spelare som den här säsongen har anpassat sig efter en hård konkurrens i truppen och har spelat på flera olika positioner. Idag gör han två mål.

-Det är en så go grej, Petter vår “städgumma” som bara flyttar runt och är på alla positioner, nickar, kör och har sån energi på bänken och driver på, och så får han göra två mål som är så snygga båda två, man blir tårögd när man tänker på det.

Han är även nära att avgöra?

– Haha, ja det är jättenära, man står nästan bara och skrattar och är häpen, det är typiskt för en vinnare som vill avgöra.

Hur firar man det här?

-Det blir en lång kväll, natt och jag kan hålla på tills imorgon bitti, avslutar guldtränaren.

SOR5112

(Martin Karlsson – Villa Lidköpings lagkapten och guldhjälte)

Matchfakta (Villa Lidköping – AIK)

1-0 Joel Broberg 3
1-1 Sebastian Ytterell (Alan Dzhusoev) 7
2-1 Petter Björling (Martin Karlsson) 24
2-2 Tobias Nyberg 45
—–HALVTID—
3-2 Christoffer Edlund (Joel Broberg) 53
4-2 Petter Björling (Erik Säfström) 54
4-3 Erik Pettersson 64
4-4 Daniel Andersson 74
—–FULLTID—
5-4 Martin Karlsson (Felix Pherson) 107

Hörnor:

Villa Lidköping: 8
AIK Bandy: 10

Utvisningar:

Villa Lidköping: 3×10
AIK Bandy: 3×10

Så spelade Villa Lidköping:

Jesper Thimfors
Felix Pherson – Martin Andreasson – Martin Johansson – Ludvig Johansson – Erik Säfström
Martin Karlsson – Joel Broberg
Tim Persson – Tim Persson – Johan Löfstedt

Avbytare: Alexander Härndahl (Jr), Alexander Karlgren, Petter Björling, Jesper Eriksson, Anton Johansson (rmv).


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se