Villa föll tungt i den första semifinalen - nya tag på tisdag

2 mars 2014 14:15
6-5 (1-3, 1-0)

 

Villa föll tungt i den första semifinalen – nya tag på tisdag

 

Villa hämtade upp ett tremålsunderläge i den första semifinalen mot Sandviken, ordnade en förlängning och skapade tre brännheta målchanser att avgöra matchen. Då gjorde Christoffer Edlund sitt tredje mål för dagen och såg till att Stålmännen leder matchserien med 1–0.

Utan sjuke Daniel Andersson valde Villa att formera laget lite mer defensivt än vanligt. David Karlsson var mer eller mindre ensam på topp med fyra mittfältare bakom sig. En av dem var Jesper Eriksson som stod för tre assists och en i övrigt strålande insats – men det är förmodligen inget som Jesper tänker på just nu. I stället misstänker jag att 30-åringen önskar att han hade haft lite bättre skärpa när han sköt mitt på Pasi Heikkanen i öppningen av förläningen…

Att det skulle bli förlängning var det dock ingen som trodde efter en timmes spel i Göransson arena. Sandviken – som ledde med 4–2 i paus – såg ut att punktera matchen när Magnus Muhrén satte 5–2 i den 61:a minuten. Jakob Säleby räddade först Ted Haraldssons avslut, men returen hamnade hos Muhrén som såg bollen segla in i nätet förbi försvarare och målvakt.

Så långt hade Villa svårt att skapa de riktigt heta målchanserna, men Sandviken – som har en tunn och skadedrabbad trupp – tröttnade märkbart på slutet och Villa tilläts att komma tillbaka in i matchen. Jesper Bryngelson reducerade till 5–3 på straff efter 65.53 och 61 sekunder senare gjorde David Karlsson 5–4. Karlsson åkte diagonalt mot straffområdet, fick bollen på bladet av Jesper Eriksson och avslutade kyligt vid första stolproten.

Med gott om tid kvar att spela var det match igen och ett uppenbart stressat hemmalag tog timeout för att samla ihop sig. Säkert fanns det hos hemmaspelarna otäcka minnesbilder från kvartsfinalserien mot Broberg då hälsingarna två gånger om vände underläge till seger i slutskedet av matcherna…

De minnena blev förmodligen ännu tydligare när David Karlsson – i den 85:e minuten – dundrade in kvitteringen på hörna. På stopptid hade samme man ytterligare en boll över mållinjen, men det målet dömdes helt riktigt bort för offside.

5–5-resultatet efter full tid innebar förlängning och där hade alltså Jesper Eriksson en gyllene chans att avgöra tillställningen. Dragningen i straffområdet lurade försvararen men avslutet satt tyvärr mitt i magen på Heikkanen. Det var dock långt ifrån Villas enda chans! David Karlsson träffade stolpen och Jesper Eriksson sköt ett skott utifrån som hemmalagets finske målvakt med nöd och näppe räddade.

Mål där och Villa hade ledat matchserien med 1–0. I stället kunde Christoffer Edlund – framspelad av hemmalagets bäste spelare Magnus Muhrén – avgöra matchen i slutskedet av den första förlängningshalvleken.

Ett oerhört tungt mål att släppa in för Villas del. Särskilt med tanke på hur det såg ut för ett år sedan, då Sandviken vann den första semifinalen på straffar efter att Villa tappat initiativet till att vinna matchen flera gånger om.

Nåväl, förhoppningsvis reser sig Villa från den här smällen och kvitterar till 1–1 i matcher när lagen möts i Lidköping på tisdag. Kom ihåg att Sandviken spelade fem kvartsfinaler jämfört med Villas tre och det märktes i slutet av matchen att orken tröt hos gästrikarna. Om Daniel Andersson är tillbaka i spel på tisdag får Villa dessutom en extra dimension i det offensiva spelet.

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 Christoffer Edlund (Ted Haraldsson) 9
1-1 Martin Johansson (Jesper Eriksson), hörna, 16
2-1 Magnus Muhrén, frislag 19
3-1 Daniel Bäck (Ted Haraldsson) 40
4-1 Christoffer Edlund (Erik Pettersson) 41
4-2 David Karlsson (Mattias Johansson) 44
—–halvtid—–
5-2 Magnus Muhrén (Ted Haraldsson) 60
5-3 Jesper Bryngelson (straff) 65
5-4 David Karlsson (Jesper Eriksson) 66
5-5 David Karlsson (Jesper Eriksson), hörna 84
—–förlängning—–
6-5 Christoffer Edlund (Magnus Muhrén) 99

Hörnor:
Sandviken: 11
Villa Lidköping: 5

Utvisningar:
Sandviken: 5×10
Villa Lidköping: 3×10

Domare: Håkan Sjösten, Lars Engström, Fredrik Johansson, Tomas Behlander.

Publik: 1834
 

Villas laguppställning:

5 Linus Rönnqvist
7 Lars Fall
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
20 Mattias Johansson
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
25 Tobias Nyberg
28 Daniel Lehnbom
34 Jakob Säleby
64 Johan Karlsson
71 Johan Malmquist
75 Jesper Eriksson
79 Jon Karlsson
80 Patrik Hellman
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling