nyheter default

Tränarfrågan har fått sin lösning


Julius Demburg

Villa Lidköping har gjort klart med en ny tränarkonstellation inför säsongen 2013/2014. Magnus Nordin och Mattias Nilsson kör vidare och får nu assistens av Martin Arvidsson och Julius Demburg, före detta förbundskapten för juniorlandslaget i tennis.
– Det känns riktigt spännande. Jag tycker att det finns en enorm potential i den här konstellationen, säger Magnus Nordin.

Martin Arvidsson behöver knappast någon längre prestation. Med drygt 300 matcher i Villa-tröjan, den senaste säsongen 2007/2008, är han en ikon i klubbens historia. Sedan Martin lämnade elitseriescenen har han bland annat varit tränare i Gripen och spelat med Laik i allsvenskan.

Inför kommande säsong tar han en plats i Villas ledarstab. Tanken är att Martin ska vara lagledare med ett speciellt ansvar för kopplingen mellan a-laget och Villas juniorlag (J20, J18 och P16). Dessutom ska han fungera som en mentor för juniorspelarna i a-laget, sköta kontakten med samarbetsklubbar samt assistera vid a-lagets träningar.

Mindre bekant är kanske namnet Julius Demburg. Julius, som bor i Lidköping, är tennistränare och var förbundskapten för tennisens juniorlandslag mellan 2005 och 2010. I Villa blir han mental coach med ansvar för spelarnas mentala förberedelser och deras individuella utveckling.

– Jag har bara pratat med Julius ett par gånger men våra samtal har varit uppfriskande. Han erbjuder ett annat angreppssätt och ställer saker på sin spets. Det är lätt att fastna i gamla tankebanor, säger Magnus.

Frågan är om det går att applicera tennisens tänk på bandyisen?

– Jag har inte tänkt i de banorna förut, men Julius har berättat att han ser många likheter mellan tennis och bandy. Även om bandy är en lagidrott måste du, precis som en tennisspelare, fatta många individuella beslut på planen. Överhudtaget ska det bli intressant att ta del av hur man inom tennisen jobbar för att bli mentalt starkare.

– Som tränare har man ofta svårt att hinna med de individuella mötena med spelarna. Nu har vi en ledare som enbart kommer att jobba med de bitarna. På sikt tror jag att det är jättebra.

Magnus och Mattias kommer i mångt och mycket att dela huvudsysslan, men om det råder några oenigheter är det Magnus som har det sista ordet.

– Det är viktigt att det finns någon som bestämmer om vi inte är överens, men min förhoppning är att vi inte ska behöva hamna i den situationen speciellt ofta.

Finns det någon risk att det blir för många kockar?
– Nej, inte om man har en tydlig rollfördelning och tydliga ansvarsområden som även spelarna är medvetna om. Vi har olika kompetenser och fallenheter. Därför ska vi ta det bästa från varje person och göra helheten riktigt, riktigt bra.

Hur förändras din roll jämfört med tidigare?
– Jag kommer att ta över många av de uppgifter som Ari tidigare ansvarade för. Min förhoppning är att jag ska bli mer aktiv som ledare, men samtidigt kan inte alla fyra stå vid sargkanten och mana på killarna. Vi får inte vara för lika – då tar vi ut varandra. Som sagt gäller det att vi bidrar med olika saker för att vi ska få ut maximalt av den här konstellationen.

Kan vi förvänta oss några spelmässiga förändringar?
– Vi måste bli tydligare i vårt spel och i våra roller, och vi måste förbättra vår förmåga att styra och kontrollera matcherna. Men det är inga nyheter – de här detaljerna pratade vi om redan i vintras. Laget är bra redan nu, men det finns samtidigt väldigt mycket att förbättra. Som tränare kan man inte låta bli att fantisera om hur bra det här kan bli…

När det gäller spelatruppen återstår en hel del arbete innan allt är färdigt. Men i dag lades ytterligare en pusselbit till ”Villa-pusslet” säsongen 2013/2014. Johan Karlsson, den talangfulle mittfältaren som spelade i Laik förra säsongen, har skrivit på ett ettårskontrakt med option på ytterligare ett år.

– Johan är en jättetalang som har alla möjligheter att bli en riktigt bra elitseriespelare. Jag gillar hans driv och hans sätt att ta initiativ. Givetvis blir det en utmaning för honom att spela på elitserienivå, men om han bara får tid att utvecklas har han alla förutsättningar att bli en spelare av hög klass. Det ska bli kul att följa honom framöver, säger Magnus Nordin – en fjärdedel av Villas tränarkonstellation nästa säsong.

Anton Mattsson

Dela artikeln