Bandyintresset bara ökar i Lidköping!

Villa Lidköping slår rekord med alltfler barn på isen!

Bandyintresset bara ökar i Lidköping och det är något som Villa Lidköping BK har känt av under den senaste säsongen. Aldrig tidigare har så många lag varit i spel och med de 33 lag som tränar och spelar med Villa i höst kan föreningen notera en ökning med tre lag.

– Det är otroligt roligt att se den glädje och det engagemang som genomsyrar föreningen med den härliga ungdomsverksamheten. Det Villa Lidköping kan erbjuda är bandy för alla, oavsett ålder, kön eller utvecklingsstadie.

Det säger föreningsutvecklare Viktor Bergkvist som är ansvarig för ungdom och juniorer – en hela tiden växande grupp i föreningen. Han kan berätta om allt fler barn och ungdomar som söker sig till föreningen för att utvecklas med skridskor och klubba.

Start vid fem
De allra yngsta bandyentusiasterna är fem år och upp till sju finns Bandyskolan för dem. Här leker flickor och pojkar tillsammans på isen och lär sig hantera kroppen med skridskor på fötterna. Självfallet behövs det många ledare i en sådan verksamhet, och här har Villa Lidköping det väl beställt med många engagerade föräldrar.

Lite högre upp i åldrarna börjar barnen på allvar spela bandy och i de yngre åldersgrupperna förekommer inget seriespel. Här träffas istället några olika lag i poolspel där lagen möts utan tabeller eller poängräkning.

Seriespel
– Det är först vid elva års ålder som lagen börjar spela seriespel. Då handlar det om seriespel och elvamannalag, berättar Viktor, som med glädje kan konstatera att det finns serie för både tjejer och killar inom Villa Lidköpings hank och stör.

– Vi är glada över utvecklingen på tjejsidan och arbetar intensivt för att försöka få med fler aktiva tjejer i föreningen, säger Viktor, som samtidigt måste konstatera att konkurrensen om tjejerna är stor i Lidköping där det finns många olika idrotter som intresserar. Kanske är det också ett problem att fördomen om att bandy enbart skulle vara en manssport kan spela in.

Locka tjejer
Nu har föreningen dock fått fart på verksamheten och har flicklag i alla åldersgrupper, F10, F12, F14 och F17. Några av de äldre tjejerna har kommit så långt i sin utveckling att de parallellt med sitt eget lag också spelar med i damernas A-trupp.

Att ha en så stor verksamhet som den som Villa bedriver ställer givetvis krav på istider och möjligheter att åka skridsko. Det är inte alltid som lagen får möjlighet till de bästa träningstiderna men det försöker man lösa genom andra aktiviteter.

Träna utan is
Det finns många andra roliga och utvecklande övningar och verksamheter som kan bedrivas när det inte finns möjligheter att träna på is. Nu när även isstadion är tillgänglig har i alla fall alla lag möjligheter att träna på is varje vecka.

– Att träna på andra vis än bara på skridskor är utvecklande och nyttigt men givetvis vill vi ge alla våra ungdomar möjlighet att få sätta på sig skridskorna så ofta som möjligt.

Kostnadshjälp
Alla idrotter kostar pengar för utövarna och bandyn är inget undantag. Viktor räknar snabbt fram att även unga spelare måste ha utrustning. Det handlar om skridskor, hjälm, klubba, handskar, halsskydd, benskydd och gördelbyxor. En total kostnad på uppskattningsvis 3 000-4 000 kronor.

Nu finns det dock hjälp att få. Den som inte har ekonomiska möjligheter kan ansöka om bidrag hos föreningens ungdomskonto. Där finns medel att dela ut till barn som inte ska behöva avstå bandy på grund av kostnaderna. Pengarna på kontot är sådan som kommer från bidrag av olika slag, till exempel donerade av avlidna personer.
Varje år har föreningen också en byt-och-sälj-sida där man kan skaffa till exempel större skridskor, något som ju i växande ålder har en tendens att växas ur varje år.

Full fart framåt
– Nu ser vi fram mot full fart under det verksamhetsår där vi hittills har allra flest lag med i vår verksamhet. Vi är också stolta över att säga att vi ser till att alla barn och ungdomar får plats i våra lag och att vi inte slår ut några för att de inte skulle platsa i verksamheten. Villa Lidköping vill att alla ska trivas och få möjlighet att utvecklas och delta i den underbara sporten bandy, säger Viktor Bergkvist.
 Annika Andersson
Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se
 

Dela artikeln