Vår historia del 3: från 1971-1980
/* php edit_post_link(); */ ?>Häng med på en nostalgisk resa från 1934 till 2020 – här är Villa Lidköpings historia: “Publikrekord och SM-final”
I den första och andra delen av “Vår historia” gick vi tillbaka till föreningsstarten och fick följa med på resan upp till Allsvenskan. Idag tar vi oss an Villas första SM-final och vägen dit.
1970-talet blev ett framgångsrikt decennium. 1970/71 gick Villa för första gången till slutspel efter en tredjeplats i grundserien. Västanfors stod för motståndet i kvartsfinalen. I den första matchen förlorade Villa med 6-1, men efter två raka segrar 4-1 och 3-2 avancerade laget till en semifinalplats.
Över 7 100 entusiaster hade samlats på Isstadion. I virvlande snöyra så stod Falu BS för motståndet och Villa vann med 5-3. Men fortsättningen blev inte alls lika rolig. Rutinerade Falun vann med 5-2 efter förlängningspel och sedan avgjorde semifinalserien efter 4-2 i den avgörande matchen.
Därefter följde tre säsonger där Villa höll sig kvar men inte lyckades ta sig till slutspel.
”Publikrekord och historiskt finalspel”
Säsongen 1974/75 var det dags för slutspel igen. En fjärdeplats gav inte Villa särskilt stora förhoppningar. Mot alla tips vann Villa den första kvartsfinalen borta mot Broberg med 3-2. Vid returmötet i Lidköping fick publikrekordet en ny puff, 7 474 betydde åter nytt publikrekord och stämingen var inte sämre när Villa vann matchen med 2-1 och avancerade till semifinalspel.
I semifinalen mot Sandvikens AIK på bortaplan blev det förlust med 5-2, men hemma på Isstadion vann Villa med 6-4. Den tredje och avgörande matchen spelades i Katrineholm (neutral plan). I mitten av den andra halvleken låg Villa under med 3-1, men segade sig upp. Åke Strömer i Sportradion var i extas (närmast som en Villafantast) allt efter som Villa tog in på Sandvikens ledning. 3-1 för SAIK blev 3-3 och när Carl-Gunnar Fasth slog in 4-3 för Villa en minut före full tid visste inte glädjen i Villalägret några gränser.
Det var det dags för Söderstadion. Villa blev allas mun. I Lidköping. I rikspressen. Det väntades enormt upptåg av entusiaster till Stockholm och visst blev det så. Harry Ahlén (då kansliarbetande) och supporterklubben hade ett par jobbiga dagar. Bussar skulle bokas (varenda företag skulle ha egna bussar) men ändå verkade det som kapaciteten inte räckte till. Över 10 000 Skaraborgare fraktades med buss, tåg och bilar till Stockholm och Söderstadion.
Det blev ett nytt publikrekord för bandyn på Söderstadion. Men Villa förlorade. Finalmotståndaren Ljusdal chocköppnade. Hade 4-1 i första halvleken som så när hade blivit en kvittering. Villa hade häng på Ljusdal men gick miste om den straff som kunnat ge kvittering. Villa fick kapitulera till slut. Ljusdal vann med 8-4, men bandysverige hade fått en ny favorit. Villa hade definitivt visat upp sig.
Säsongen därpå var Villa på vippen att åka ur Allsvenskan, men klarade sig kvar på bättre målskillnad än Värmbol. Några minuter före slutsignal var det Villa som var ur Allsvenskan. Men tack vare Ale-Surte så blev Villa kvar den gången. Ale/Surte ordnade 6-5 mot Värmbol, strax innan full tid och det höll Villa kvar i landets högsta serie.
Säsongerna 1976/77 och 1979/80 var båda slutspelssäsonger som blev spolierade av lag som Sandviken och Selånger.
I del 4, som släpps den 14 september, så går Villa för andra gången till SM-final och Damlaget blev rinkbandymästare.
(Här kan du se hela SM-final 1975)
Vår historia del 1: från 1934-1950 – Läs här >
Vår historia del 2: från 1951-1970 – Läs här >
Vår historia del 3: från 1971-1980 – 7 september
Vår historia del 4: från 1981-1990 – 14 september
Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se