FAB1056

Avslutningsbrev, Jonas ”Sparris” Johansson

Lidköping fredag eftermiddag den 26 januari;

Pulsen slår som om jag varit igång med ett träningspass, trycket över bröstet är tillbaka, det kryper i hela kroppen, det känns som om jag inte får någon luft…

Jag ligger hemma i soffan och vrider och vänder på mig efter en fullspäckad dag, lägger mig i fosterställning. Andas Jonas, det kommer bli bra, andas, in genom näsan och ut genom munnen…

Jag är återigen på ”the highway to hell”, rakt ner mot det svarta hålet, paniken för att hamna i samma läge som för ett år sedan är påtaglig.

Vet att jag tänker för mig själv, du måste släppa detta nu, hur mycket du än älskar ditt jobb är det inte värt det, du gjorde ett helhjärtat försök att komma tillbaka men det funkade inte, var nöjd nu!

Villa Lidköpings kansli måndag förmiddag 29 januari;

Vad är det som händer??!! HELA rummet snurrar, jag får ta tag i en bokhylla och blundar för att inte svimma.

Jonas, det är dags nu, detta funkar inte, ge upp!

E20 mellan Göteborg och Lidköping tisdag den 30 januari;

Vi har efter ännu en intensiv dag avslutat med ett regionmöte i Göteborg för Svensk Elitbandy.

På väg hem i bilen börjar jag förklara för min chef om de senaste dagarna som egentligen är kulmen på några veckor på väg åt fel håll. Vill du sjukskriva dig frågar vår ordförande Per Alexanderson? Nej svarar jag, absolut inte, jag vill slutföra säsongen, men detta går inte längre.

Skulle jag kunna få tjänstledigt?

Jag stämmer av med vår styrelse säger Per.

Däremot måste vi ordna din situation omgående så du inte kraschar, vi är rädda om dig, din hälsa går först säger Per.

Jag är såklart tacksam samtidigt som jag är orolig för hur det här skall bli, jag kan inte se mig i ett liv utan Villa, jag älskar ju mitt jobb…

Loge 1 Sparbanken Lidköping Arena fredag den 2 februari;

Vi har ett lunchmöte i en loge, Per Alexanderson vår ordförande och Marcus Karlsson från styrelsen är också med och så jag då förstås.

De vill förmedla och bolla de justeringar vi skall göra för att få en organisation som fungerar med min hälsa satt i första rummet.

Vi är överens om att Jakob Kaufmann åter skall bli tf. klubbchef från måndag morgon då övriga i personalen skall informeras på vårt månadsmöte, det görs fler justeringar för att avlasta mig och Viktor Bergkvist skall avlasta mig med de sportsliga frågorna bl.a.

Sedan informerar de om att styrelsen godkänner att jag får tjänstledigt för att få en ärlig chans att komma på banan igen och se om det är nuvarande arbetssituation som gör att det inte funkar för mig eller om det är fortsatt samma status om jag jobbar med något annat, jag är såklart otroligt tacksam att få den chansen efter snart sexton år i föreningens tjänst.

Men jag har bestämt mig, jag säger upp mig!

Jag vill ge såväl föreningen som mig själv rätt förutsättningar för en bra framtid.

Skall Ni vänta på ett svar från mig OM jag kommer tillbaka eller inte, det blir inte bra. Det kommer hämma föreningens utveckling och möjligheter och dessutom skapa en osäkerhet och oro.

I det läge vi befinner oss måste vi ha en ledare som kan gå in med full kraft och energi, vi står inför många utmaningar och flera stora projekt skall sjösättas under året, det blir inte rättvist för verksamheten med den osäkerhet det skulle innebära om jag var tjänstledig.

Dessutom skulle jag gå omkring med ett ständigt dåligt samvete för att jag inte är på plats och det skulle inte ge mig rätt förutsättningar att faktiskt få ordning på mitt mående, det stockar sig, kommer några tårar och blir en känslosam stund för oss alla i rummet.

Jag ber om entledigande från min tjänst per den fjärde augusti 2024 säger jag, då blir det exakt på dagen sexton år sedan jag började och en fin symbolik på något sätt och ett värdigt avslut. Dessutom ber jag om att få ta ut den semester som finns sparad samt årets uttag, det hela landar i att jag men några få undantag kring bokslut och årsmöte m.m. kommer att arbeta fram till sista april.

Sedan skall jag ha tre månader på mig att fundera på vad och hur jag skall lägga upp resan i mitt fortsatta liv, vila och återhämta mig!

Vi bestämmer också att vi inte släpper ut detta till mer än vår styrelse, inte ens till mina kollegor på kansliet, inget som eventuellt kan påverka vår väg till SM-finalerna skall få komma i vår väg.

Det blir bäst såhär avslutar jag, för alla…

Den kvällen grät jag en flod av tårar, vad har jag gjort, jag älskar ju mitt jobb och min förening, vem är jag nu…många frågor och en tung kväll med min familj som stöttning, men beslutet kändes ändå rätt på något sätt.

Jag kan faktiskt till och med unna mig nu, vilket jag inte gjort sedan starten år 2008, att säga att jag är stolt över det jag åstadkommit under mina år som klubbchef/klubbdirektör i Villa och det känns bra!

Jag delade dock mitt beslut med Johan Sixtensson efter ett tag vilket kändes skönt, att någon visste om som jag kunde ha som ventil. På så sätt har jag och han i hemlighet mellan oss kunnat säga och njuta av att, nu var det sista matchen i serien, i slutspelet, sista gången med fansen hemma osv. det var gött, men svårt att hålla ihop såklart i vissa moment.

Tack!

Det är så många jag vill tacka för dessa fantastiska år i Villa, med risken att någon glöms så börjar jag med att tacka ALLA som varit i och runt föreningen dessa år, men jag vill även rikta ett särskilt tack till;

 • Min familj, Josefine, Filippa och Nellie, Ni har fått betala ett högt pris för att jag skulle få möjlighet att leva min dröm, den tid som gått kan aldrig ersättas, men den tid som kommer skall jag vara mer närvarande och tillgänglig Er!
 • Mitt team på kansliet, faan va kul vi haft! Ni är grymma och med den kreativitet Ni besitter så är jag inte det minsta orolig för Villas framtid, engagerade, lojala och brinner för föreningen.

Utan Er hade vi aldrig kommit så långt på vägen som vi är nu, tack och lycka till, all kärlek till Er!

 • Mina chefer genom åren, Anders Fredriksson, Rogher Selmosson och Per Alexanderson. Jag har lärt mig otroligt mycket av Er som jag bär med mig resten av livet!
 • Johan Sixtensson, vi har gjort det tillsammans, å vilken häftig resa det blev! Jag är ödmjuk och tacksam för att fått jobba så tajt tillsammans med dig och dessutom fått en vän för livet, tack för allt ”Sixten” du å jag…!
 • Våra ideella, funktionärer och ledare i klubben, det jobb Ni gör är ovärderligt. Utan Er hade vi inte haft Sveriges bästa arrangemang. Vi hade inte haft några av Sveriges bästa spelare i våra seniorlag som fostrats i våra ungdomsled, keep up the good work!
 • Våra spelare, ungdomar och seniorer, tack för att Ni valt bandy och Villa som er klubb! Våra seniorer på dam och herrsidan har jag ju haft mest att göra med och starkast relation till, jag kommer fortsätta att följa Er och kolla på matcher. Jag är så tacksam för allt jag fått uppleva med Er genom åren. Ni är många som varit med och är med, från år 2008 till år 2024, ingen nämnd och ingen glömd, men ett speciellt tack till Martin Karlsson och Agnes Ögren som är våra kaptener för Villa Lidköping BK!
 • Kollegorna på 1934 restaurangen, fortsätt att kämpa i vardagen, Ni gör ett jättejobb!
 • Alf Almqvist, min vän och problemlösare när det kommer till spelarrekryteringar, utan dig hade vi inte haft tre guld på herrsidan det är helt säkert! Det engagemang och den själ du lägger i att föreningen skall vara framgångsrik och välmående är kanske för många okänt, men för mig har du varit helt outstanding. Hoppas du finns kvar i Villa i många, många år till, tack för allt kompis!
 • Våra fans, utan Er ingenting, fortsätt att vallfärda och stötta våra lag!
 • Styrelserepresentanter genom åren, Ni har alltid stöttat och trott på mina mer eller mindre galna idéer och tankar, det viktigaste var kanske att vår ambition skulle justeras till topp fyra med en ambition att över tid bli bäst, samt våra ledord som numer är vår ledstjärna i hela verksamheten. Extra tack till Lennart Johansson som under många år var den som fick utbilda mig tillsammans med vår Lena Lannerås (som tyvärr allt för tidigt fick lämna oss nyligen efter en kort tids sjukdom) i ekonomi och att ”pengarna skall finnas på kontot” innan de används, värdefull support och utbildning, tack!
 • Olle Friman och Gunnar Löfgren, mina gubbar, tack för alla kramar, all support och kärlek Ni givit mig. Och tack för ovärderliga insatser i föreningen!
 • Alla de seniorledare som passerat genom åren och haft olika uppdrag, material, massörer, mentala coacher osv. Ni är grymma och får ofta för lite cred för det otroliga arbete Ni utför!
 • Bjarne Paulsson, doktorn, ditt engagemang är så otroligt viktigt för vår verksamhet! Kan vi klona dig?? Ett uppriktigt tack!
 • Mina vänner ute i bandysverige som jag fått en fin relation med, vi har bollat saker mellan varandra på ett respektfullt sätt och vissa av Er visade också mycket kärlek när jag hade en tuff period i livet i samband med min sjukskrivning; Svenne Olsson, Per Beckne, Jens Wiik, Rafi Markarian, Lars Granström, Andreas Sonefors, Lars-Johan Svanström, Carl-Gunnar Jonasson, Bissen Larsson, Micke Campese, Per Selin, Anders Uhlin, Mattias Johansson, Magnus Brodén, Robban Lindgren, Patrik Järmens m.fl.
 • Media, tack för att vi allt som oftast haft ett respektfullt och bra utbyte av varandra och ett och annat citat har väl levererats..?! NLT med Wejshag, Calle och PP, P4 Skaraborg och främst Jens Prytz samt bandypuls med Million och Tagg i spetsen. Fortsätt att följa och rapportera om idrotten vi älskar, Ni är viktiga för bandyn!
 • Mina svärföräldrar som fått ställa upp i vått och torrt som barnvakt i början och stöttning i allt möjligt under åren.
 • Vännerna på fritidskontoret en trappa ner och vårt vaktmästeri, trots att vi ibland haft våra duster har vi alltid respekterat varandra och till slut kommit i mål, tack!
 • Alla partners, Ert engagemang är det som ger oss rätt förutsättningar för att bedriva HELA vår verksamhet, från skridskoskola till seniorer. Även om det varit tuffa tider har Ni alltid ställt upp på föreningen, nu är det återigen tuffa tider men Ni finns ändå där, ovärderligt!
 • Tack också till alla domare för att Ni stått ut med mig och mina högljudda protester, min känsla är ändå att vi haft en ömsesidig respekt för varandra innan och efter matcherna, oftast i alla fall… 😉 Ert jobb är rent av livsavgörande för bandyns framtid, sluta inte att döma för tidigt och supporta och lär upp Era adepter innan Ni slutar. Tack och lycka till!

Slutligen, Ni märker att det är många som är engagerade i vår fina verksamhet, allt det Vi gjort under åren har vi gjort TILLSAMMANS, jag lånar ord från Christoffer Edlunds finaltal i en av finalerna han spelade för SAIK, ensamma är vi starka men TILLSAMMANS är vi OSLAGBARA! Jag har varit en av brickorna i Villapusslet, kanske en hörn-bit som ju ändå är viktig för att få ihop pusslet och det man utgår ifrån, men ändå bara en av bitarna som gör allt komplett, TILLSAMMANS för Villa Lidköping BK!

Men hörrni, asså vilken avslutning det blev, jag kan inte bli stoltare än nu med de prestationer vi levererade under finalhelgen i Västerås, p-17, p-19, dam och herr…

Som ständig medlem i Villa avslutar jag som i sången; Villa tills jag dör, jag är Villa tills jag dör, jag vet jag är säker jag är Villa tills jag dör!

Tack för allt, vi ses på läktar’n!
Over and out
//Dirren

Jonas ”Sparris” Johansson
Avgående klubbdirektör
Villa Lidköping BK

Dela artikeln