P1521826

Sverige arrangerar VM 2025 – avsiktsförklaring tecknad mellan Villa Lidköping och Svenska Bandyförbundet

Bandy-VM på seniornivå kan för första gången landa i Lidköping med Villa som arrangör – en avsiktsförklaring tecknad mellan Villa Lidköping BK och Svenska Bandyförbundet

”Vi ser fram emot att förhoppningsvis kunna välkomna deltagare och supportrar till Lidköping och Sparbanken Lidköping Arena. Som förening har vi ett stort intresse och engagemang för att främja sporten bandy. Vi tycker det finns goda förutsättningar för oss att vara medarrangör med de förutsättningarna vi har i Sparbanken Lidköping Arena, och göra det riktigt bra.” 

Nu står det klart att Bandy-VM 2025 kommer att spelas på svensk mark, både för damer och herrar på samma ort och under samma tak. Ambitionen och blickarna riktas mot Lidköping.

Internationella Bandyförbundet (FIB) har tagit beslutet att tilldela Sverige Bandy-VM 2025. Beslutet innebär att Sverige kommer att arrangera VM för både damer och herrar. En avsiktsförklaring är tecknad mellan Villa Lidköping BK och Svenska Bandyförbundet gällande att arrangera VM tillsammans. VM kommer spelas den 25–30 mars 2025.

– En avsiktsförklaring, även kallat LOI eller letter of intent, är ett dokument där man uttrycker sin avsikt att ingå i ett avtal. I detta fall handlar det om Bandy-VM så kortfattat kan man säga att Villa Lidköping BK och Svenska Bandyförbundet har för avsikt att arrangera VM i Lidköping, men det finns inget avtal kring affärsuppgörelsen påskrivet än. Om allt går som vi hoppas ska ett avtal skrivas på inom kort men det finns några få lösa trådar fortsatt, säger Jakob Kaufmann, tillförordnad klubbchef i Villa Lidköping.

edf8061a 16bf 4953 b80f d184505e7b4b

Internationella Bandyförbundet (FIB) har godkänt Svenska Bandyförbundets ansökan om att arrangera VM för herrar och damer 2025. Det betyder bland annat att Sverige fortsätter att leda den internationella utvecklingen inom sporten och att Sverige ännu en gång får arrangera ett dubbelmästerskap där damer och herrar tävlar på samma is.

Varför vill vi som klubb vara arrangör för ett Bandy-VM?

– Som förening har vi ett stort intresse och engagemang för att främja sporten bandy. Vi tycker det finns goda förutsättningar för oss att vara medarrangör med de förutsättningarna vi har i Sparbanken Lidköping Arena, och göra det riktigt bra. Vi har ett starkt bandyintresse i Lidköping med omnejd och det är på tiden att vi även får visa upp bandy av internationell klass i arenan.

VM spelades senast 2023 i Åby utanför Växjö och Sverige är regerande världsmästare på dam- och herrsidan.

– Det är otroligt glädjande att få gå ut med den här nyheten. Den internationella bandyn behöver en stark drivkraft och återigen visar vi att svensk bandy är den motorn. Vi ser verkligen fram emot att få arrangera ett VM där damer och herrar tävlar i samma arena och på lika villkor, säger Gisela Stockhaus, förbundsordförande för Svenska Bandyförbundet.

Senast det spelades VM i Lidköping var 2022, då F17-VM spelades i Sparbanken Lidköping Arena, och med LAIK som medarrangör. Denna gång är det Villa Lidköping BK som har för avsikt att vara medarrangör och ligger redan i startblocken med planering inför mästerskapet.

Klubbens ordförande, Per Alexandersson avslutar:

– Villa Lidköping BK är stolta över den avsiktsförklaring vi delar med Svenska Bandyförbundet angående arrangemanget av världsmästerskapet i bandy. Denna avsikt är ett tydligt uttryck för vår gemensamma vilja att främja och lyfta bandyn till nya höjder. Tillsammans strävar vi efter att arbeta hårt för att skapa ett evenemang som engagerar och inspirerar människor från Sverige och resten av världen. Vi ser fram emot att förhoppningsvis kunna välkomna deltagare och supportrar till Lidköping och Sparbanken Lidköping arena.

Internationella bandyförbundet (FIB) har beslutat att även tilldela Sverige B-VM för herrar. Beslut om datum, värdstad och arrangörsförening kommer att tas av FIB under de närmaste månaderna.


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln