Vår historia del 4: från 1981-1990
/* php edit_post_link(); */ ?>Häng med på en nostalgisk resa från 1934 till 2020 – här är Villa Lidköpings historia del 4: “SM-final och rinkbandymästare.”
I den första, andra och tredje delen av “Vår historia” gick vi tillbaka till föreningsstarten, fick följa med på resan upp till Allsvenskan och tog del av klubbens första SM-final. Idag tar vi oss an Villas andra SM-final och damlagets rinkbandyguld.
Klubben kliver in i 80-talet och under säsongen 1980/81 så tog Villa andraplatsen i grundserien och spelade kvartsfinal mot Sandviken. I den första kvartsfinalen åkte laget till Jernvallen i Sandviken men där blev det en tuff start. Matchen förlorades med 5–1.
I den andra omgången var man tillbaka på klassiska Isstadion och med publik i ryggen lyckades Villa vinna med stabila 4–1. I den sista och avgörande kvartsfinalen blev det en ny resa till Gästrikland och Jernvallen.
Det var Sandviken som öppnade matchen bäst och Villa hamnade i underläge med 3–1. Men en fantastisk sista halvtimma och med Christer Kjellqvist som den store regissören stod Villa som segrare med hela 7–3.
I semifinalen väntade Selånger och en rekordpublik samlades i Lidköping – 8 774 personer såg när Villa tyvärr föll i Sudden (2–3). I den andra semifinalen var Villa tvungna att vinna men det blev förlust med 5–2 i Sundsvall och säsongen var över.
(Rekordpublik samlades i Lidköping när Villa Lidköping ställdes mot Selånger i semifinalserien 1981. Hela 8 774 personer såg när Villa tyvärr föll i Sudden)
”Historisk serieseger och ny final”
Säsongen 1981/82 stod Villa för första gången som seriesegrare i grundserien. Därmed var förväntningarna inför slutspelet stora. Broberg, som väntade i kvartsfinalen hade klarat sig till slutspel i sista spelomgången. Men Villa hade inte en chans. Broberg var i form och vann, lite överraskande, båda matcherna. Men publikbäst var återigen Villa. För tolfte gången i rad.
Säsongen därpå var en ny framgång för Villa. Det blev dags för ett nytt slutspel och i kvartsfinalen slogs Broberg ut i två raka segrar. Och likaså Motala i två raka matcher. I SM-finalen väntade dåtidens lag att slå, Boltic. Karlstadlaget hade fyra raka guld och Villa hade chans att bryta den trenden.
En ny invasion från Skaraborg innebar ännu ett rekord på Söderstadion i Stockholm. Villa-anhängarna var samlade som aldrig förr för att tillsammans se Villa vinna det efterlängtade guldet. Det såg bra ut ett tag. Villa snålspelade. ”Fiskarn” (Göran Johansson) storspelade i Villas mål. När anhängarna skrålat i 90 minuter var ställningen 0–0. Men Villa hade otur. Eller skall vi säga att Boltic fick en välförtjänt utdelning.
Boltic vann finalen med 5–0 även om ”Fiskarn” gjorde sin bästa match någonsin och fansen gjorde sitt bästa. Alla på Söderstadion höll på Villa. Men guldskörden fick vänta.
(Göran ”Fiskarn” Johansson storspelade i SM-finalen mot Boltic men lyckades inte stå emot i sudden)
Säsongen 1983/84 var en jubileumssäsong, en säsong som resultatmässigt inte blev som man hade hoppats på. En berg- och dalbanabetonad insats i serien, kulminerade i största bortavinsten någonsin, 10–1 i Sundsvall mot Selånger på lördag och största förlusten någonsin, Ljusdal 3-12 på söndagen. Något som satte myror i huvudet på många.
Men ljusglimtar fanns även detta jubileumsår:
– Med 114 gjorda mål blev Villa, tredje året i rad, allsvenskans målfarligaste lag.
– Villa fick tre JVM-mästare, Mikael Forsell, Jonas Andersson, Anders Karlsson.
– Juniorerna fick JSM-silver (55 lag).
– Trygg-Hansas Ungdomsstipendium på 10 00: –
– De la Gardieskolan vann Skol-SM, 13 Villaspelare.
– Dambandystart i Villa.
– Sven Friman lämnar styrelsen efter 45 år.
Under säsongerna 1984/85 och 1985/86 blev det två säsonger där Villa fick lämna hetluften i kvartsfinalserien. Först mot IFK Motala och säsongen efter mot Selånger.
Klubben fortsatte dock att vara i toppen av publikligan, säsongen 85/86 med ett snitt 2 049 åskådare. Claes Malmqvist blev samma år ”Årets Gentleman” utsedd av domarna.
(Claes Malmqvist blev ”Årets Gentleman” utsedd av domarna – säsongen 85/86)
”Slutspelsmissen”
1986/87 blev det inte ens ett slutspel för Villa. Året Villa inte gick till slutspel. Man slutade på en 5:e-plats i grundserien. Det fanns såklart flera orsaker till varför, en av dom var att flera av Villas spelare flyttat till andra klubbar p.g.a. studier och arbete. Mikael ”Micke” Arvidsson (Motala), Christer Kjellqvist (Sirius), Jonas Andersson (Boltic), Anders Karlsson (Karlstad-Göta), Olle Isaksson och Jan Abrahamsson till LAIK.
När herrlaget inte lyckades leverera så var det istället damlaget som stod i centrum. Villas damlag blev under säsongen rinkbandymästare efter finalseger mot Boltic med 8–6.
Året efter så var Villa åter med i toppen, man blev 3:a i grundserien med smak på 1:a-platsen, endast två poäng skilde mellan 1:an och 3:an, i nämnd ordning Boltic, Vetlanda Villa. I kvartsfinalen blev det 3 raka segrar mot Selånger 4–3, 3–0, 2–1. I semifinalserien blev det förlust mot Boltic med 3-4 och 3-8.
Efter säsongen kunde man summera säsong nummer 21 i eliten och en 12:e plats i maratontabellen. Man var åter i publiktoppen med 2 734 i snitt per match. Christer Andersson gjorde Villas 1500:de mål i Allsvenskan. Juniorlaget vann Elitserien för juniorer, P-laget spelade allsvenska serien för 17-åringar. De la Gardieskolan med 9 av Villas juniorer vann skol-SM.
Säsongen 1988/89 fyllde klubben klubben 55 år och det blev ett av klubbens mest framgångsrika år, vad sägs om följande:
- Pojklag 17–1: 3:a i Pojk SM
- Seriesegrar för P17-2, P15-1, P15-2, P13-1, P11-1.
Samma år fyllde även Isstadion 25 år.
23 allsvenska säsonger och 13 slutspel. Säsongen 1989/90 blev en ganska knepig säsong rent spelmässigt. Det blev en 3:e plats i Södergruppen, vilket resulterade i en 7:e plats i Elitserien och ett förkval till slutspel mot IFK Vänersborg. Segrar med 3-1 och 7-2 betydde kvartsfinal mot IF Boltic och allt klaffade helt perfekt. Med 3 raka segrar 3–1, 5–3 och 6–4 väntade Västerås i semifinal. Där tog det stopp. Två raka förluster med 3-5 och 1-5.
Villa vann återigen Fair Play-ligan — Publikbäst igen för 17:e gången — Junior laget 2:a i SM-slutspelet — Pojklag 17-års SM-mästare efter 7-3 i finalen mot Edsbyn — Torbjörn Sandström och Peter Broberg blev världsmästare för juniorer.
I del 5, som släpps den 22 september, så går får Villa sitt första utländska nyförvärv i form av Olle Blom och damlaget avancerar till Allsvenskan.
Vår historia del 1: från 1934-1950 – Läs här >
Vår historia del 2: från 1951-1970 – Läs här >
Vår historia del 3: från 1971-1980 – Läs här >
Vår historia del 4: från 1981-1990 – Läs här >
Vår historia del 5: från 1991-2000 – 22 september
Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se